hustillverkare Gävle

Tips till dig som väljer husleverantör

Idag bygger många nytt hus istället för att köpa ett redan färdigt. Med nya tekniska möjligheter och med ett mycket större utbud på husmodeller så växer denna bransch. Tyvärr är det inte alltid problemfritt att bygga nytt, på samma sätt som när man köper en gammalt bostad. 

På grund av det här är det nödvändigt att man forskar i hur byggprocessen kan se ut för att minimera risken för obehagliga överraskningar. Nedan kommer du få läsa om olika saker som är bra att tänka på när du ska hitta en bra husleverantör.

Se till att få information om företaget

Det kan vara svårt att veta vilka husleverantörer som är seriösa, eftersom det finns så många på marknaden. Se till att du får reda på om företaget är ekonomiskt stabilt, gör research om företagets ägare och om hur historiken ser ut.

Finns det gott om referenser?

Det kan vara ett tecken på att allt inte är som det ska om husleverantören bara har några enstaka hus som referenser. Som i andra situationer kan en stor erfarenhet vara en hyfsad garanti på kvalitet. 

Det behöver ju inte vara något negativt såklart, det kan vara så att de hus som byggs av just denna husleverantör är av riktigt bra kvalitet och att de inte slarvar. Men det är ändå något som kan vara viktigt att ta reda på.

Priset och vad som ingår

Priset kan skilja ganska mycket hos olika husleverantörer, och även vad det är som ingår i priset. Jämför därför olika leverantörer mot varandra för att se att du får så mycket som möjligt för pengarna. 

En husleverantör som erbjuder fast pris är att föredra, eftersom att du då lättare kan se om din budget kommer att hålla för det hus du vill ha. En sak som inte brukar ingå är själva husgrunden, så tänk på det när du räknar på priset.


Hur vill du bygga?

Du kan välja mellan olika entreprenadformer när du ska bygga nytt hus:

  • Totalentreprenad – I den här entreprenadformen har husleverantören allt ansvar för bygget.
  • Generalentreprenad – Du skriver ett avtal med husleverantören som sen i sin tur upprättar avtal med ett antal underentreprenörer.
  • Delad entreprenad – Det är du själv som är helt ansvarig för byggprocessen och upprättar avtal med flera olika entreprenörer.

Det finns för- och nackdelar med alla typerna av entreprenad, det viktigaste är att du på ett grundligt sätt sätter dig in i vad de innebär.