badrumsrenovering Stockholm

Renovera badrummet för mindre miljöpåverkan

Hur stor miljöpåverkan har ditt badrum? Kanske betydligt mer än du tror. Om badrummet börjar bli slitet, eller om ni ska göra ett stambyte, kan det vara en bra idé att göra en badrumsrenovering med fokus på miljö och hållbarhet.

Är ditt nuvarande badrum en miljöbov? Eftersom badrummet är en komplex konstruktion, och det kan vara svårt att förutspå hur vissa material kommer att reagera tillsammans med varandra. Det kan också vara så att badrummet är byggt med de billigaste materialen, och de är sällan de mest miljövänliga. De innehåller ofta kraftiga kemikalier som läcker ut i inomhusluften. 

Våtrumstapeter och plastgolv för badrum innehåller i princip alltid pvc. Naturmaterial som trä, sten eller keramik (kakel och klinker) är bättre alternativ. Det blir förvisso dyrare, men mer hållbart och också mer hälsosamt för den som använder badrummet, eftersom risken för mögel inte är lika stor. Läs mer om hur en badrumsrenovering går till på https://badrumsrenoveringumeå.nu

Välj energi- och vattensnålt

Att förbättra ett badrums miljöpåverkan handlar inte bara om vilka material som används. Det handlar också om att byta ut gammal teknik och VVS mot nya, mer miljösmarta alternativ. 

Med vattensnåla kranar och duschmunstycken sprids strålen mer, vilket ger samma komfort men med mindre vattenåtgång. En ny, snålspolande toalettstol sparar också stora mängder vatten. 

Har du plats för tvättmaskin i badrummet? Genom att välja en modern maskin med högsta energiklass, A+++, kommer du att förbruka ungefär 150 kilowattimmar per år. Genom att så ofta som möjligt även tvätta i 40 istället för 60 eller 90 grader sparar du ytterligare energi i ditt nya badrum. 
Hur skapar man miljövänligast möjliga badrum? Det verkar dock finnas många saker man som hus- eller lägenhetsägare kan göra för att få ett mer miljövänligt badrum.