golvslipning Stockholm

Att lägga miljövänliga golv

Det talas mycket om miljövänlighet i dessa dagar, när det gäller vissa typer av konsumtion. Men när det handlar om andra typer av konsumtion, som inredning och byggande, är miljövänlighet inte i ropet på samma sätt. Detta trots att vi måste ställa om även på dessa områden, om vi ska kunna uppnå grön tillväxt. 

Livsmedelsföretagen kommer ständigt med nya livsmedel som ska vara mer miljövänliga, klädkedjorna öppnar butiker som säljer begagnade kläder, och lanserar miljövänliga fibrer som bambu och återvunnen polyester. Men hur ser det ut när det kommer till byggmaterial?

Valet av golv, färg, tapeter med mera kan spela stor roll för en byggnads miljöpåverkan, för att inte tala om vilka material som används till själva konstruktionen. Det är bl.a. av denna anledning som det blivit mer populärt att bygga flerfamiljshus i trä. 

Men hur gör man om man bor i ett hus som har några år på nacken, och där det blir aktuellt att lägga ett golv eller göra någon annan, liknande åtgärd? Vissa golvmaterial är mer miljövänliga än andra. 

Miljövänliga golvmaterial

Vilka golv är mest miljövänliga? De som är gjorda av naturmaterial, och inte kommer från fossila källor. Det innebär att miljövänliga golv är gjorda i sten, trä eller linoleum. Vilket material som passar beror dels på budget, dels på vilket rum det rör sig om. Det finns dock några saker att tänka på.

Hur miljövänligt ett trägolv är beror, som alltid när det gäller trä, på vilket träslag det rör sig om. Handel med hotade träslag är dock förbjuden inom EU, så risken för att köpa ett sådant golv i Sverige är liten.

Linoleum förväxlas ofta med plastmattor, men är ett naturmaterial baserat på bl.a. linolja. Till skillnad från plast fungerar det dock inte i våtutrymmen, som badrum. Däremot går det bra att lägga linoleummatta i köket.